Pretraga
  • Cena

Reset

BELA CRKVA  -  SRPSKA VENECIJA

crkvaBela Crkva se nalazi na jugoistoku Vojvodine, u neposrednoj blizini granice sa Rumunijom. Od Beograda je udaljena oko 100 km. Grad se nalazi na ivici Deliblatske peščare. U blizini su vodotokovi: Dunav, Nera, Karaš, kanal Dunav-Tisa-Dunav. Klima je kontinentalna I karakterišu je duga i topla leta, hladnija, a ponekad i snegovita zima, kraća proleća i toplija jesen.

Grad Bela Crkva je osnovan 1717 godine. U Beloj Crkvi je osnovan prvi muzej u Vojvodini daleke 1877 godine, koji osim arheološke kolekcije sadrži dela belocrkvanskih slikara iz XIX veka.

 

jezero jezera
Zbog velikog broja jezera u okolini Bele Crkve, gradić još nazivaju i Srpska Venecija. Postoji sedam veštačkih jezera, od kojih su četiri lepo sređena i veoma posećena: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara. Jezera su nastala eksploatacijom šljunka.
plaza

Manifestacija KARNEVAL CVEĆA ima tradiciju preko 150 godina. Brojnim posetiocima predstavljaju se najlepše bašte, dvorišta i balkoni, a na završnoj večeri cvetni karnevalski eksponati defiluju ulicama grada.

 

U danima manifestacije organizuje se „Lov na Besija"- soma kapitalca, koji je nastanjen u vodi Glavnog jezera. Som je, prema nekim procenama težak oko 300 kilograma, mnogi tvrde da su ga videli, ali ga niko još nije upecao!!!!!

 

Smeštajne kapacitete u Beloj Crkvi čine: hotel i bungalovi, sobe, stanovi i kuće, auto kampovi, privatni pansioni.