Pretraga
  • Cena

Reset

ZLATIBOR - u srcu Srbije

zlatibor Zlatibor je prostrana planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, vodom bogatih planinskih potoka.Nalazi se u srcu Srbije.. Od ove planine do Beograda je 230 km., a do Novog Sada 300 kilometara, baš koliko i do Jadranskog mora. Preko Zlatibora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka primorju, direktne autobuske linije su uspostavljene sa Novim Sadom, Beogradom, Nišom, Jagodinom... Preko Zlatibora, a delom i kroz njegov masiv, prolazi železnička pruga Beograd - Bar, tako da je moguće vozom doći do Užica, a odatle do Turističkog centra Zlatibor je tek nekoliko desetina minuta lokalnim autobusom.

Postoje 3 predanja o postanku imena Zlatibor. Jedno je da je ime nastalo od zlatne boje njegovih pašnjaka; drugo predanje kaže da su se doseljenici na Zlatibor iz Crne Gore i Hercegovine hvalili bogatstvom borove šume „tog zlatnog bora" a treće i verovatno najtačnije predanje kaže da je ime postalo od jedne veoma retke vrste belog bora tzv. Zlatnog bora, čije je naučno ime Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica. Zlatni bor kao retka biljna vrsta, stavljen je pod zaštitu države.

sirogojnosirogojno_dzemperi

U blizini Zlatibora, udaljeno samo 24 km, nalazi se I muzej na otvorenom - etno selo Sirogojno. "Staro selo" je muzej na otvorenom u kojem se prikazuje arhitektura, unutrašnje uređenje zgrada, način privređivanja i organizacija porodičnog života ljudi brdsko - planinskih predela.

Sedamdesetih godina 20. veka selo je postalo poznato po proizvodnji rukom rađenih džempera.

Opširnije...

 

MOKRA GORA

Mokra Gora se prostire se u najzapadnijem delu opštine Užice i zahvata prostor od 10.713 hektara. Okružena je sa tri planine(Tara,Zlatibor,Šargan), i ispresecana rečnim dolinama i klisurama. Do Mokre Gore se stiže veoma dobrim putem preko Kremne.

Mokra_Gora_tablaMokra Gora je postala svetski prepoznatljiva po obnovljenoj Šarganskoj osmici i etno selu Emira Kusturice “Drvengradu”. Najveći doprinos afirmaciji Mokre Gore dao je proslavljeni filmski reditelj Emir Kusturica koji je ovde snimao svoj film “Život je čudo”. 2008. godine ovo područje dobija status “Park prirode Šargan – Mokra Gora “.

Drvengrad je etno selo u Srbiji kod Mokre Gore,  izgrađeno na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma „Život je čudo“.Ulice u selu su dobile imena po poznatim ličnostima kulture i nauke: Ive Andrića, Ernesta Če Gevare, Dijega Maradone, Novaka Đokovića.

Opširnije...