Pretraga
  • Cena

Reset

ZLATIBOR - u srcu Srbije

zlatibor Zlatibor je prostrana planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, vodom bogatih planinskih potoka.Nalazi se u srcu Srbije.. Od ove planine do Beograda je 230 km., a do Novog Sada 300 kilometara, baš koliko i do Jadranskog mora. Preko Zlatibora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka primorju, direktne autobuske linije su uspostavljene sa Novim Sadom, Beogradom, Nišom, Jagodinom... Preko Zlatibora, a delom i kroz njegov masiv, prolazi železnička pruga Beograd - Bar, tako da je moguće vozom doći do Užica, a odatle do Turističkog centra Zlatibor je tek nekoliko desetina minuta lokalnim autobusom.

Postoje 3 predanja o postanku imena Zlatibor. Jedno je da je ime nastalo od zlatne boje njegovih pašnjaka; drugo predanje kaže da su se doseljenici na Zlatibor iz Crne Gore i Hercegovine hvalili bogatstvom borove šume „tog zlatnog bora" a treće i verovatno najtačnije predanje kaže da je ime postalo od jedne veoma retke vrste belog bora tzv. Zlatnog bora, čije je naučno ime Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica. Zlatni bor kao retka biljna vrsta, stavljen je pod zaštitu države.

sirogojnosirogojno_dzemperi

U blizini Zlatibora, udaljeno samo 24 km, nalazi se I muzej na otvorenom - etno selo Sirogojno. "Staro selo" je muzej na otvorenom u kojem se prikazuje arhitektura, unutrašnje uređenje zgrada, način privređivanja i organizacija porodičnog života ljudi brdsko - planinskih predela.

Sedamdesetih godina 20. veka selo je postalo poznato po proizvodnji rukom rađenih džempera.
Na Zlatiboru se ogranizuju i održavaju brojne manifestacije. Najpoznatije i najposećenije su:

• Zlatiborski Sabor Trubača i smotra narodnog stvaralaštva okuplja najbolje trubače iz Zlatiborskog kraja i veliki broj gostiju iz zemlje i sveta, kao pred takmičenje za Sabor u Guči. Održava se julu.

• Sabor lovaca i hajka na vuka se održavaju svake godine u februaru.

• Šljivovački sajam rakije država se u aprilu u zlatiborskom selu Šljivovica i prezentuje tradicuju načina proizvodnje rakije.

• Pršutijada u Mačkatu: Sajam suvog mesa, popularna "Pršutijada" se održava u zlatiborskom selu Mačkat svake godine sredinom januara.

zlatibor_hotelSmeštaj na Zlatiboru je moguć u brojnim vikendicama, apartmanima i hotelima.